Verzorging Hartjesboom®

We versturen jouw Hartjesboom via PostNL binnen 1 - 2 werkdagen na goedkeuring. Laat het boompje na ontvangst niet langer dan 3 dagen in de doos zitten vanwege de temperatuur. Plaats de doos in een ruimte die niet al te warm is. Open de doos zodat er lucht bij kan. Geef het boompje in de doos eventueel al wat water.

Hoe plant ik de Hartjesboom in een pot?

  1. Zet het boompje in een grotere pot. Zo beschikt de boom voor een lange tijd over voldoende vocht.
  2. Haal het boompje uit de pot en plaats in de grotere pot.
  3. Voeg voldoende potgrond toe.
  4. Druk de potgrond licht aan en geef wat water.
  5. Licht schuin zetten zodat de foto of tekst jou aankijkt.
  6. Geef het boompje vanaf het voorjaar regelmatig water.
  7. Bemest het boompje eind maart en eind juni

Tip: plant het boompje in een zo groot mogelijke pot, hierdoor blijft de boom langer vochtig. Zet de pot, bij voorkeur, op een zonnige plek buiten op het terras of onder de overkapping neer.

Bekijk het instructiefilmpje.

Hoe plant ik de Hartjesboom in de grond?

  1. Maak een gat van 20 cm diep en een straal van 30 cm. Steek onder het gat van 20 cm de grond los.
  2. Haal het boompje uit de pot.
  3. Zet het boompje in de grond en voeg bovenop extra potgrond rond de boom toe.
  4. Druk de potgrond licht aan en geef wat water.
  5. Licht schuin zetten zodat de foto of tekst jou aankijkt.
  6. Geef het boompje vanaf het voorjaar regelmatig water.
  7. Bemest het boompje eind maart en eind juni.

Tip: Zet het boompje op een zonnige plek buiten met 60 centimeter ruimte. Bij voorkeur niet op een te natte plek, dit voorkom je door het boompje op te hogen met extra zand. Zorg dat je de boom niet plant als het vriest.

Doorgaans groeien er het eerste jaar al appeltjes aan de Hartjesboom. Het is belangrijk om het boompje enkele keren te corrigeren. Hierdoor blijft het boompje mooi compact en jaarlijks appeltjes geven. Zo blijf je te allen tijde van het boompje genieten.

Water geven 

Water geven (in de zomermaanden) is noodzakelijk. Zeker als het boompje in een kleine pot staat, kan de grond snel droog worden. Zorg ervoor dat er in de bodem van de pot een gaatje zit, zodat het overtollige water weg kan. Geef de boom ook niet te veel water, dan lopen de voedingsstoffen via het gaatje in de bodem uit de pot. Indien er water aan de onderkant (via het gaatje) uit de pot loopt, kun je het boompje beter twee keer per dag water geven ('s morgens en 's avonds). Besproei nooit de bladeren, maar altijd de grond in de pot.

Bemesten

De Hartjesboom kun je het best eind maart en eind juni bemesten. Je bemest het boompje met organische mest (bijvoorbeeld koeienkorrels).

Vorst
De Hartjesboom is met name gevoelig voor vorst als het boompje in bloei staat. Er groeien geen appeltjes meer aan het boompje als de bloemetjes kapot vriezen. Ze daarom het boompje binnen of omwikkel met noppenfolie.

Ongedierte
Luizen: spoel het boompje dan af met water of wrijf de luizen eraf met je vingers. U kunt ook met luizenspray de luizen verwijderen.
Rupsen: pak de rupsen eruit met je hand. Zet de rupsen ergens neer waar vogels ze kunnen opeten en regelmatig uw tuin bezoeken.
Konijnen: bescherm de stam voor konijnen door er een gaasje omheen te draaien

Snoeien


Zorg er altijd voor dat je de boom met droog weer snoeit. Snoei het boompje met een scherpe snoeischaar. Knip te lange scheuten af tot ongeveer 2cm van de verharde tak of stam. U kunt het verschil zien van een jonge scheut en een verharde tak aan de lichtere kleur en aan de lichte haartjes op de scheut. Zorg ervoor dat u altijd terug knipt op een scheut en niet op een verharde tak, anders kan het zijn dat er op die ingeknipte plaats geen scheut meer groeit!

Je kunt het boompje snoeien tot juni, anders knip je de bloem ogen eraf. Mocht er een scheut uit de grond groeien, knip deze dan langs de stam af.

Groeit de Hartjesboom te hard in de volle grond. Steek dan in het voorjaar of in de herfst 30 cm rondom het boompje de wortels door met een schep. Overmatige appeltjes eraf halen voorkomt groeiproblemen in het volgende jaar.

Bestuiving
Hartjesbomen zijn zelf bestuivend. Zorg er wel altijd voor dat de boom in de buitenlucht staat, zodat er insecten bij kunnen. Als de boom niet bestuift wordt, komen er geen appeltjes aan het boompje.